Tuesday 8 January 2013

Mire is való a tablet

Ahogy egyre többet és többet adnak el a táblagépekből, a piackutatók érdekes képet kaptak arról, hogy mire is használja a felhasználók többsége a készülékét.


A magyarok és a tablet

Az elmúlt években egyértelműen kezdi felváltani használat szempontjából az asztali PC-ket és hagyományos laptopokat az érintőképernyős tablet, legalábbis erre enged következtetni az eNET nemrégen publikált felmérése. A felmérés tavaly októberben készült, ami főleg arra volt kihegyezve, hogy a magyar felhasználók miként és hol használják saját táblagépüket. A külföldi eredményekhez hasonlóan, a többség, azaz a megkérdezettek 55%-a otthon, 4%-a utazás közben, és csupán 5%-a használja a munkahelyen. A kutatók ebből arra engedtek következtetni, hogy ennek oka a tény, hogy a táblagépek elsősorban a tartalom elérésére és fogyasztására alkalmasak, az előállítására annyira nem.


Éppen otthon?

A gyűjtött adatok alapján, a felhasználók túlnyomó része az ágyban, vagy TV nézés közben használja táblagépét, azon belül pedig a reggeli és éjszakai órákban főként. A használat időtartamát is vizsgálták, amiből az derült ki, hogy a tablet tulajdonosok 60%-a naponta legalább egy órát tölt készüléke előtt, ami nem tűnik hirtelen nagy számnak, de összevetve, egy 2011-es felmérés alapján a magyarok átlagosan 2,7 órát töltöttek a TV előtt, amihez viszonyítva az arány azért elég szép. Ebből azt feltételezik a kutatók, hogy a táblagépek elterjedése nagy mértékben befolyásolja a lakosság szabadidős médiatevékenységét.


Dominál a tablet?

Habár az eladások folyamatosan nőnek, a táblagépek még mindig egy nagyon új médiatípust képviselnek, amelynek használatát inkább az okostelefonokéhoz lehetne hasonlítani, mint bármely más ezközhöz. A PC használatra viszont igen nagy hatással van, hiszen a tabletek mind hordozhatóságban, mind felhasználóbarát rendszerükkel folyamatosan szorítják ki nagyobb testvéreiket az emberek szabadidejéből.

Forrás: Hwsw.hu


No comments:

Post a Comment